Mondmaskers, iets uniek aan onze tijd? Toch??...

Mondmaskers, iets uniek aan onze tijd? Toch??...

Het jaar 2020 zag de intrede van het fenomeen mondmaskers, we konden er niet meet omheen. Ze zijn officieel een onderdeel geworden van ons dagdagelijks leven. We kunnen niet meer de straat op zonder en ook het uitvoeren van alledaagse normaliteiten/ activiteiten worden overschaduwd door het dragen van deze bescherming. Wat echt rampzalig is, is het feit dat uw hele outfit word ontsierd door iets wat er totaal niet hoort te zijn.

Wat een tijd waar we in leven?!

Maar wat als wij u vertelden dat dit niet het geval is? 

'Mondmaskers' worden al geruime tijd gedragen in de medische wereld, dat klopt, maar ook voor de gewone mens zijn er al in het 'recente' verleden voorbeelden terug te vinden van het dragen van mondmaskers.

Mondmaskers, iets uniek aan onze tijd? Toch??... 1

Het jaar is 1918. De wereld gaat zwaar gebukt onder het grote lijden veroorzaakt door Wereldoorlog I. Gelukkig is het einde in zicht, maar dan doet nog een grotere tragedie zijn intreden. De Spaanse griep. Een ziekte zo ingrijpend dat het meer slachtoffers maakte dan de oorlog zelf. Mensen waren bang en ook zij zagen zich genoodzaakt om ingrijpende maatregelen te nemen, met name het dragen van mondmaskers. Het kan zelfs zijn dat uw eigen grootouders of overgrootouders deze hebben gedragen. 

Mondmaskers, iets uniek aan onze tijd? Toch??... 2

Conclusie: Mondmaskers zijn dus retro! (Maar verwacht niet onmiddelijk om bewijs hiervan aan te treffen in het familiealbum. Foto's zijn nog steeds een grote luxe.)

Vergis u niet! Op het internet circuleren vele foto's van vrouwen en mannen met mondmaskers, maar niet allemaal zijn deze toe te schrijven aan een epidemie. Sommige voorbeelden kunnen uiteraard gephotoshopped zijn, maar wat als onze moderne technieken helemaal geen rol speelden bij deze foto's?

Wist u dat in 1913, jaren voor de Spaanse griep, een kortlevende trend zich voordeed genaamd de 'Nose Veil'? Deze werd populair na de Balkan oorlog, waarbij deze modetrend vaak voorkomend was in Turkije. Deze Yashmak zorgde ervoor dat het onderste deel van het gelaat op publieke plaatsen bedekt bleef. Onze fascinatie voor andere culturen zorgde dus voor een overname van hun gebruiken.

  Mondmaskers, iets uniek aan onze tijd? Toch??... 3

En zo ziet u maar dat mond- en neusbescherming een heuze fashion trend kunnen zijn en dat niet alles eeuwig duurt. 

06/01/2021