By order of the Peaky Blinders!

By order of the Peaky Blinders!

We kunnen tegenwoordig niet meer omheen de populaire tv-serie Peaky Blinders. 

Maar wie waren ze?

Wat maakte hun stijl zo uniek?

Dat hebben we speciaal voor u uitgezocht! 

Laten we beginnen bij het begin. De Peaky Blinders waren een criminele bende uit Birmingham en zijn de inspiratie voor de gelijknamige populaire serie. Echter zijn deze twee groepen niet hetzelfde.

De historische bende bestond uit enkele leden en was vooral actief op het einde van de 19de eeuw tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. 

By order of the Peaky Blinders! 1

Daar waar de realiteit stopt, is het moment waarop de serie begint. Birmingham. Small Heath. 1919.

By order of the Peaky Blinders! 2

Maar wat maakte de Peaky Blinders nu zo uniek? Wel het antwoord schuilt in hun naam. Een 'Blinder'  is een woord in het jargon van Birmingham voor een 'dapper' (= goed verzorgd) gekleed persoon. Hun meest kenmerkende kledingstuk? De Newsboy Cap.

Een Newsboy Cap is opgebouwd uit 8 verschillende stukken stof die bovenaan worden samengebracht onder een knop. Deze cap ziet er daardoor van nature een beetje oversized uit. De naam Newsboy Cap is geïnspireerd op de verschillende krantenverkopers die deze droegen, maar zij waren natuurlijk niet alleen. De cap werd voornamelijk gedragen door de arbeidersklasse (scheepsbouwers, dokwerkers en landbouwers). In 1920 kwam hier verandering in toen de hertog van Windsor, Prins Edward met een Newsboy Cap werd gespot, waardoor de toenhuidge hoge hoed langzaam aan populariteit inboette bij de aristocratie. 

Maar .... Hoe zit het eigenlijk met de scheermesjes die verborgen zaten in de cap? Wel, dit is tot op heden nog een grote discussie tussen historici en legendes onder de stadsbewoners. De geleerden trekken het bestaan in twijfel omdat wegwerpbare scheermesjes pas in algemeen gebruik waren in Groot-Brittannië na 1908. De scheermesjes die wel beschikbaar waren, zouden echter met hun formaat niet in de rand van de caps hebben gepast. Anderen twijfelen over de doeltreffendheid van een aanval met zo een aangepaste cap. Wellicht zullen we nooit de volledige waarheid weten, maar dat weerhoudt ons er niet van om erover te fantaseren.

Voordat we u terug laten keren naar het dagdagelijkse leven, willen we u nog even laten weten dat historisch gezien de Newsboy Cap misschien enkel voor mannen was bedoeld, dit zeker nu niet meer het geval is. Een cap is universeel en niet gebonden aan een specifiek geslacht, want zeg nu zelf, ook vrouwen mogen stijlvol en elegant gekleed gaan. 

By order of the Peaky Blinders! 3 

15/12/2020